31 березня 2010 р.

Вибір спальника


Всім відомо яку важливу роль грає в житті людини сон. Особливо повноцінний відпочинок необхідний в незвичних, або екстремальних умовах. Під це визначення цілком підходять туристські походи, спортивні експедиції і навіть просто виїзди з будинку з ночівлею в польових умовах. Основою для комфортного сну в таких умовах є спальний мішок, але зараз магазини і фірми пропонують такий різноманітний вибір, що очі розбігаються, і дуже хочеться досягти якоїсь гармонії між ціною і якістю і вибрати собі спальник, який послужить не один рік, буде невибагливим у відході, а головне - комфортним.

В спальнику немає другорядних деталей: важливий і матеріал , з якого він зшитий, і покрій , і наповнювач . По крою існує декілька основних модифікацій спальників:
по-перше, це спальники-кокони , які не можуть бути розкладені в ковдру

Як вибрати спальний мішок
по-друге, - спальники-ковдри , які в ковдри розкладені бути можуть
Як вибрати спальний мішок
Який спальник вибрати - справа особистого смаку, але відмітимо, що для виїзду на недобудовану дачу на автомобілі більше підійде спальник-ковдра, а для серйозних туристських походів, сходжень використовуються кокони. У них менше тепловтрата і вага. Деякі «екстремісти» використовують короткий спальник до поясу, який називається «Слоняча нога», а зверху одягають (або пристібають) куртку.
За матеріалами спальники діляться на натуральні і синтетичні.
Натуральні матеріали , що йдуть на спальники, це звичайно чиста бавовна, або бавовна в поєднанні, з чим-небудь. Такі спальники важчі, легше вбирають вологу, менш зносостійкі, і знову-таки більш підходять для недальніх поїздок на машині, оскільки вони просто естетично більш нагадують ліжко, м'якші, приємніші на дотик, не шарудять, також вони необхідні людям, страждаючим алергією на синтетику.
Синтетичні спальники більш легені, захищеніші від намокання, більш зносостійкі і їх легше стирати, при цьому вони дорожче за спальники з використанням натуральних матеріалів.
І, нарешті, основне ділення спальників доводиться на наповнювачів .
Перша група - це спальники пухові . Всім добре відомі достоїнства пуха, як утеплювача, але основним параметром вибору є якість самого пуха, а не його кількість. Показником якості пуха є ступінь його очищення і пружність, визначувана параметром Fill Power (об'єм в кубічних дюймах, до якого відновлюється заздалегідь стисла 1 унція пуха). Якісний пух має Fill Power від 600 і більш. Також необхідно, щоб це був обов'язково пух водоплавних птахів, оскільки такий пух має природне мастило, що перешкоджає вбиранню вологи.
Пухові спальники є найбільш теплими і практично найлегшими, при вазі від 900 до 1200г в них комфортно при температурах нижче -30 градусів, наскільки при таких температурах в принципі може бути комфортне. На жаль, у пуха є свої мінуси. Наприклад, неможливість використання в умовах підвищеної вологості, оскільки, не дивлячись на природне мастило, не дивлячись на спеціальні просочення, пух відмінно вбирає вологу і дуже погано сохне. Тому для зимових походів по районах з помірною вологістю пуховий спальник прекрасний, а для інших випадків необхідно вибирати інших наповнювачів.
.
Синтетичних наповнювачів теж можна розділити на дві основні групи - цесинтепон і порожнисті силіконові волокна .
Синтепоновиє спальники найбільш відомі у нас в країні. Вони найдешевші, розраховані на температури до -5, максимально до -10 градусів, важать від 1100 до 2300г і набули найбільшого поширення. Основний недолік синтепона - достатньо швидка «злежується», внаслідок чого через декілька років спальник втратить відсотків 20 своїх теплових характеристик.
Все наполегливіше останнім часом у нас (а на Заході - виключно) заявляють про себе спальники з силіконовими порожнистими всерединінаповнювачами . Вони легені (від 900г), теплі (аж до -25 градусів), легко стираються, дуже швидко сохнуть, вбирають мінімальну кількість вологи. Подібні спальники практично не мають недоліків, окрім щодо високої ціни, хоча ціни поступово падають з появою нових, дешевших технологій. Найбільш відомі і якісні торгові марки наповнювачів - це Hollofil, Thermolite, Aerofiber, Hollow soft, Micro-Tec і Thinsulate.
Принцип збереження тепла у цих наповнювачів більш менш однаковий: у порожнистій "макаронині" міститься повітря, яке не дає Вашому теплу від Вас піти. Відрізняються ці матеріали один від одного по густині, товщині волокон і кількості внутрішніх отворів в кожному волокні.
Нижче представлені докладніші відомості про нових наповнювачів.
Що таке Hollofil® II, Hollofil® 808, Quallofil, Thinsulate, POLARGUARD, POLARGUARD 3D, Hollofibr та інші і чим вони відрізняються від синтепона
Існує безліч міфів про нові утеплювачі для спальних мішків: розповідають, що спальники з цих матеріалів гріють навіть мокрі, що вони в рази тепліше звичайних, набагато легше, сильно менше за об'ємом і набагато довговічніше за ті самі горезвісні «звичайні спальні мішки».
Безперечно, вірно тільки останнє твердження - спальні мішки з сучасних матеріалів набагато довговічніше, ніж з синтепона. Решта міфів не більше ніж міфи.
Декілька слів про ці матеріали.
Thinsulate проводиться фірмою ЗМ. Є нетканим утеплювачем, що складається з супер тонких волокон, що зовні схожих на пух, перебувають на 75% з лавсану і на 25% з поліпропілену. Випускається декілька видів утеплювача, що відрізняються різною питомою вагою.
Hollofil, Hollofil® II, Hollofil® 808, Quallofil® проводиться фірмою DuPont. Є лавсановим волокном з порожнинами всередині від однієї Hollofil до семи Quallofil®.
POLARGUARD, POLARGUARD 3D проводиться фірмою The Lessinger Group, Inc. Є лавсановим волокном з трикутною порожниною всередині. POLARGUARD 3D відрізняється тоншим волокном, що забезпечує велику м'якість.
Існує безліч інших поважаних торгових марок утеплювачів для спальних мішків, але вони не мають широкого розповсюдження в світі. Hollofibr і інші співзвучні назви, зазвичай належать продукції невідомих Китайських, Корейських і інших фірм з Ю.В.Азии, зустрічається іноді і Російський Hollofibr. Є лавсановим волокном, наявність порожнин усередині волокна можливо, але маловірогідно, буває різної товщини і різної питомої ваги.
Синтепон проводиться десятками заводів в країнах СНД. Є лавсановим волокном, буває різної товщини і різної питомої ваги. Називається "Полотно іглопробівноє для швейної промишленості", "Утеплювач об'ємний", "Синтепон", "Синтепон іглопробівной" і ін. залежно від місця виробництва і фантазії директора заводу.
Ми свідомо не вживаємо назви Поліестер, Дакрон, Майлар і ін., а скрізь пишемо лавсан тому, що по хімічному складу і будові всі ці волокна однакові і є поліефірнимі волокнами. У Росії зрозуміла назва Лавсан, яка не створює видимості застосування якихось супер технологій, а провести волокно з порожнинами всередині технічно не так складно (див. на макарони).
З курсу фізики для середньої школи ми знаємо, що гріє не утеплювач, а повітря між волокнами утеплювача. Утеплювач повинен створювати максимальну товщину повітряного прошарку і одночасно перешкоджати конвективному і променистому теплообміну. Кращий ізолятор - вакуумна колба з дзеркальними стінками, але зробити з неї спальний мішок досить проблематично, звідси компроміси.
Всі сучасні утеплювачі (окрім Thinsulate, який є "наймолодшим" з цього ряду) засновані на одному принципі - це достатньо товсте волокно, яке із-за своєї товщини стійко до стиснення і довговічно. Внутрішні порожнини позначаються на вазі, а не на його теплопровідності, оскільки об'єм повітря усередині волокна дуже малий в порівнянні із загальним об'ємом повітряного прошарку.
Лавсанове волокно володіє майже нульовою гігроскопічністю і при правильному підборі інших матеріалів спального мішка можна добитися його дуже швидкого висихання (до Thinsuiate це не відноситься). Всередину порожнин волокна вода не потрапляє завдяки малим розмірам отворів і низькою змочуваністю лавсану. Ймовірно звідси і розповіді про гріючі властивості мокрого спальника. Всі фірми, що проводять ці утеплювачі публікують на своїх сайтах діаграми, що показують, на скільки їх матеріал тепліший за «звичайний поліестера», але, слід відмітити, що взагалі-то ці діаграми не вражають - різниця не в рази, а у відсотки.
Слід визнати, що спальний мішок однієї ваги з сучасного утеплювача тепліше за спальник з синтепона, також він довговічніший, але набагато об'емнєє, що зрозуміло, оскільки він тепліший. Якщо звичайний синтепоновий спальний мішок з Білоруського синтепона (найдешевший) прослужить один сезон, то сучасний спальний мішок прослужить 2-3 сезони за правильних умов зберігання і прання.
Як вибрати спальний мішок
Останнім часом провідні виробники спальників почали використовувати конструкцію з тепловозвращающимі панелями в зоні плечового поясу. Це обумовлено тим, що в даній зоні спальний мішок найбільш розтягнутий і внаслідок цього має найбільші тепловтрати в зоні плечового поясу.
Декілька рад з вибору спального мішка з синтетичним утеплювачем
Якщо Вам потрібний спальний мішок для декількох виїздів літом на шашлики, то можна сміливо купувати будь-який синтепоновий спальний мішок, спальний мішок з Hollofibr або аналогічні. Також, в принципі, такий спальний мішок підійде для походів по Карельському перешийку літом, для водних походів, для літніх походів по Кольському півострову, для саду і дачі. Ви заощадите значну суму грошей, а різницю у властивостях і довговічності не заметіть.
Якщо ж Ви ходите в спортивні походи, ходите в походи часто або ходите в походи взимку, то має сенс витратити гроші на дорожчу і якіснішу продукцію. Ми радимо використовувати спальні мішки з Hollofil® II, Hollofil® 808, Quallofil, POLARGUARD, POLARGUARD 3D і не радимо з Thinsulate (у виробництві спальний мішок з Thinsulate обходиться навіть дорожче, ніж пуховий, а матеріал вже немолодий і не найкращий, але реклама і мода роблять свою справу).
Про вимоги по відходу і зберіганню, що пред'являється до спальних мішків з синтетичним утеплювачем
До всіх спальних мішків з синтетичним утеплювачем пред'являються схожі вимоги по відходу і зберіганню.
Стирати в холодній воді, не гладити, не використовувати для чищення органічні розчинники. Зберігати в розпрямленому стані, не залишати в сильно стислому стані при підвищеній температурі і вологості.
Декілька слів про температуру комфортності
  • Під температурою комфортності подразумеваєтся найнижча температура, при якій, на думку більшості, в спальному мішку дуже приємно спати. Ці цифри потрібно сприймати як вказуючі напрям. Вони грунтуються на власному досвіді виробника і конструкції спального мішка.
  • Якщо ви теплолюбивіші, ніж інші, то радимо вибрати спальний мішок, дані якого відповідають верхній планці ваших вимог.
  • Крім того, що температура комфортності є повністю індивідуальною поняттям, вона також залежить від зовнішніх умов: таких, як вологість повітря, теплоізолюючої здатності килимка, вітру і т.д. Який спальний мішок ви не вибрали б, завжди пам'ятаєте, що він повинен міститися сухим, тому що вологість відводить тепло і знижує комфортність.
  • Друга хороша рада - прагніть не лягати в спальний мішок замерзлим і голодним. Пострибайте, посувайтеся, щоб зігрітися і з'їжте бутерброд, перш ніж заберетеся в спальний мішок спати.


Немає коментарів: