31 березня 2010 р.

Комфорт на природі

Всі ми прагнемо до затишку і комфорту, навіть якщо знаходимося далеко від будинку. Для того, щоб вилазка на природу принесла вам гарний настрій, а не привела до запалення легенів, не перешкодить обзавестися спальним мішком. Особливо це стосується тих, хто намітив поїздку на осінньо-зимовий період. Перше, що треба при цьому враховувати, це мінімально можлива температура повітря в районі подорожі. На кожному спальнику або на його чохлі (якщо він не літній) вказаний температурний режим, при якому його можна використовувати. Існує чотири значення температур. Крайнє ліве і крайнє праве значення називають температурою екстриму.

Тобто, якщо мінімально можлива температура повітря в районі подорожі відповідає одному з них, то буде або дуже жарко, або дуже холодно, в обох випадках про такий бажаний для мандрівника комфорт не йдеться. Усередині цього діапазону знаходяться ще два температурні значення, а зона між ними - це і є зона комфорту. Якщо температура повітря лежить в межах цього діапазону, то, знаходячись в спальнику, ви відчуватимете себе комфортно навіть без термобелья. Саме цим діапазоном і треба керуватися, вибираючи спальний мішок.


Друге, на що треба звернути увагу, - це форма спальника. Тут все дуже просто. Для поїздки на пікнік або на дачу цілком підійде спальник-ковдра (NORDWAY Pilot 350, SALEWA Ladakh D Comfort), тоді як в серйозному поході не обійтися без теплішого спальника-кокона (MARMOT Maveriks 15, SALEWA Snowfox Compact).
Окремо варто сказати і про типи наповнювачів, використовуваних у виробництві спальних мішків. Вони бувають двох типів: натуральні і синтетичні. Як натуральний наповнювач використовується гусячий або качиний пух. Такі спальники відрізняються невеликою вагою і дуже добре тримають тепло, що дозволяє використовувати їх в холодну зимову погоду. Останнім часом великого поширення набули спальники з синтетичними наповнювачами, такими як Hollowfiber, Quallofil, Thermolite, Polargard. Причина їх популярності у ряді переваг, якими вони володіють.
Крім того, що такі мішки по своїх теплоізоляційних властивостях не поступаються пуховим, вони не чутливі до вологості, швидко висихають при намоканні і зберігають здатність утримувати тепло навіть у вологому стані. Нарешті, вони не мають запаху, властивого пуху.
Рюкзак, намет і спальник - основа екіпіровки туриста. Проте існує маса інших речей, які можуть стати в нагоді в дорозі. Вдосталь намилувавшись красою природи, ви напевно захочете сісти, причому не на холодну землю або пеньок, а на зручний стілець або крісло. Готувати їжу теж доведеться, а значить, вам знадобиться посуд, сокира для рубки дрів або газовий пальник. Контейнер, що охолоджує, допоможе зберегти в дорозі захоплені з будинку продукти, а спеціальний туристичний ліхтар - не збитися з вірної дороги у вечірніх сутінках.

Немає коментарів: