31 березня 2010 р.

Вибір намета

Виробник або торгова маркаНайбільш відомі американські виробники - Marmot, North Face, Sierra Design, Alexika. При цьому багато гідних торгових марок не відомо європейцям. З європейських виробників найдобріше зарекомендували себе в Росії Salewa, Tatonka, Vaude, Jack Wolfskin, Camp, Ferrino. Серед російських виробників є ті, хто може сміливо конкурувати із зарубіжними брендами, і ті, хто ще тільки стає на ноги, намагаючись завоювати вітчизняного споживача в найнижчій ціновій ніші. Ми ж звертаємо вашу увагу на такі марки, як Bask, Normal, Red Fox, Nova Tour, «Спорядження».
ПризначенняДля яких цілей призначений намет, що купується вами? Тільки не говорите собі, що на всі випадки життя. Таких наметів просто не буває. Скажімо, і для велосипедиста, і для альпініста дуже важлива незначна вага намету. Проте умови експлуатації намету в горах і під час велопробігу сильно відрізняються, відповідно і наметів потрібно буде набувати абсолютно разниє.
Компанія Salewa на додаток до фірмової класифікації Alpinextreme, Salewa Classic, Five continents, Family Line використовує і іншу - Four Seasons, Three Seasons, Two Seasons. Давайте зупинимося на цій класифікації подокладніше.



Four Seasons. Якщо ви збираєтеся в серйозну експедицію взимку, то найправильнішим вибором для вас стане намет цього класу. Такі намети в основному беруть професіонали, і їм нічого не потрібно розповідати: вони самі всі знають. Про особливості цих наметів скажу тільки те, що для більшої вітростійкості в ній використовується більша кількість дуг, виготовлених в основному з дорогих дюралюмінієвих сплавів. Обов'язковим елементом є штормова спідниця і відтяжки. Такі намети нижче звичайних, вхід найчастіше виконаний у вигляді тубуса, що затягується, антимоскітні сітки зазвичай не використовуються, хоча це не жорстке правило.
Ці намети шиються з найміцніших тканин, які в основі своєю мають додаткове посилення RipStop. Останнім часом тканина тенту таких наметів крім поліуретанового просочення має додатковий силіконовий шар, що наноситься виробником з верхнього боку тенту.
.
Three Seasons. Намети цього класу розраховані на літо, весну і осінь, але не дуже пристосовані до умов зими або високогір'я. До них можна віднести намети для базових таборів і простіші моделі. Проте в таких наметах все ж таки можна захиститися і від штормового вітру, і від сильної зливи. До категорії Three Seasons відносяться найвитриваліші моделі наметів після екстремальних.

Two Seasons . Ці намети в основному призначені для теплої погоди, тому для них важливою якістю є хороша вентиляція. Для цього може служити вхід в намет, продубльований протівомоськітной сіткою. Деякі виробники роблять і стінки внутрішнього намету з протівомоськітной сітки. Проте з власного досвіду скажу, що, не дивлячись на легкість і хороші вентиляційні якості даної конструкції, ви ризикуєте прокинутися тому, що конденсат, який скупчується на внутрішній стороні тенту, капатиме на вас зверху, легко пролітаючи через отвори сітки.
Summer/screen. До цієї категорії відносяться найпростіші, «пляжні», одношарові намети. Вони, по визнанню користувачів, здатні із змінним успіхом захистити від легені дощивши і неголодних комарів. Хоча в цій серії теж є свої лідери, які зроблені з дуже хорошої тканини, з хорошою протівомоськітной сіткою. Важать намети звичайний менше 1 кілограма і викликають захоплення у любителів пляжного відпочинку і пікніків.
Як ви розумієте, ми ще не говорили про кемпінгові намети. Вони найчастіше відносяться виробниками в окрему серію Family Line. Якщо розглядати намети, зроблені для сімейного відпочинку, то в основному це важкі конструкції - від 10 кілограмів і вище. Такі намети зручніше перевозити в багажнику автомобіля, ніж носити на своїй спині. Їх висота від 170 сантиметрів. У кемпінгових моделях використовуються дуги більшого діаметру, і ці намети не призначені для екстремальних умов.
« Примітивні», на наш погляд, житла, що збереглися до сьогоднішніх днів в основному у народів Крайньої Півночі і що володіють чудовими аеродинамічними (і не тільки) властивостями, з'явилися передумовою до того, що спочатку в Скандинавії в рамках перебігу Wild Life конструктори стали експлуатувати просту, але в той же час дуже функціональну конічна або пірамідальна форми. Тепер і у нас в Росії можна зустріти у продажу «чум», який по цілому ряду параметрів перевершує кемпінгові намети і легко експлуатується круглий рік.
Місткість і вага наметів 
Якщо говорити про ці параметри, то вони в більшості випадків взаємозв'язані. Колись вважалося, що максимальна вага хорошого намету не повинна перевищувати одного кілограма на человеко-місце. Проте від специфіки умов експлуатації ця залежність може мінятися. Наприклад, середня питома вага екстремального намету може досягати 1,8-2,2 кілограма на людину - важкувато, звичайно, але нести доведеться. Можна і в полуторному наметі вагою 1,8 кілограма розміститися утрьох. Коли за бортом дуже холодно, так і слід поступати - тут не до зручності і комфорту. Кемпінговий намет може важити 15 кілограмів, бути двокімнатним і розрахованим на 4-х чоловік.
Яке співвідношення ваги до кількості людей, які спатимуть в наметі, вирішуватимуть вам. Буває так, що покупця намету можна зустріти в магазині з своїми вагами. Річ у тому, що багато професіоналів не довіряють виробникам, які указують вагу тільки в мінімальній комплектації (вага без штормових відтяжок і кілочків) і при цьому «забувають» вказати реальну вагу. Якщо для вас співвідношення ваги і місткості - важливий параметр, звернете на нього пильну увагу.
Конструкція
Тент наметуПерш за все при виборі намету варто звернути увагу на тент. Це перша лінія оборони від негоди. Давайте розберемося в маркіровці матеріалів. Polyester, Poly - це поліестер (поліефірниє волокна), а Nylon - нейлон (поліамідниє волокна). Nylon під впливом сонячних променів втрачає до 40% міцності в рік, Polyester стійкіший до дії ультрафіолету. Крім того, тканина з волокон Nylon розтягується при намоканні, тому тент під час тривалого дощу необхідно додатково натягувати. Polyester позбавлений цього недоліку. Тому більшість виробників ставлять на тент саме Polyester, не дивлячись на те, що він істотно дорожчий, ніж Nylon.
Для того, щоб тент не пропускав воду, тканину додатково обробляють. PU - поліуретанове покриття, яке, як правило, наноситься на внутрішню частину тканини. Чотиризначна цифра, що указується поряд, - показник водонепроникності тканини в міліметрах водного стовпа. Водостійкість 3000 міліметрів досягається за допомогою подвійного нанесення поліуретанового просочення, 5000 міліметрів - за допомогою потрійного нанесення. Кожне нанесення - це додаткова вага і ціна. При показниках 3000 міліметрів і більш тканина тенту витримає практично будь-які погодні умови.
PU/SI - поліуретанове покриття плюс силікон, який може наноситися з внутрішньою або із зовнішнього боку тканини. Більшість фірм, що випускають намети, зараз використовують тканину з силіконом, нанесеним зовні. Це просочення дуже функціональне: силікон не тільки не дає волозі накопичитися у волокнах тканини, але і збільшує її міцність на розрив.
W/R - водовідштовхувальне покриття тканини зверху. Додаткові вологовідштовхуючі властивості ви можете додати самостійно, використовуючи для цього спеціальні водовідштовхувальні просочення.
Rip Stop - так позначається особливе плетіння тканини, яке робить її міцнішою при незначному збільшенні у вазі.
Внутрішній намет 
У внутрішньому наметі вам належить жити. Звернете увагу і на її колір: він повинен бути світлим, поєднуватися з кольором тенту. Інакше ранок здасться вам безрадісним. Світло, проходячи через дві перешкоди, може змінити колір обличчя мешканців намету до невпізнанного. Не дуже-то приємно кожен ранок бачити синіше або зелене обличчя сусіда.
Тканина, з якої зроблений внутрішній намет, повинна бути легкою і міцною - переважне плетіння Rip Stop. Крім того, вона повинна володіти хорошими «дихаючими» і вітрозахисними властивостями. Бажано, щоб внутрішній намет мав вологовідштовхуючу обробку W/R. Таке просочення убереже вас від конденсату. Для внутрішнього намету краще підходить Nylon. Він м'якше і міцніше на розрив, чим поліестер. Стійкість до ультрафіолетового випромінювання для внутрішнього намету не важлива.
Дно намету 
Дно може бути виконане з тканини або армованого поліетилену. Поліетилен, як правило, використовується для здешевлення намету, але він збільшує її вагу. При виборі намету звернете увагу на наступні особливості:
1) тканина на дні намету повинна бути більш водонепроникною, ніж тент намету;
2) тканина підлоги з водонепроникністю 3000 міліметрів витримує тиск тіла; 5000 міліметрів - тиск ніг; 10000 міліметрів - тиск ліктя.
Перевірте, чи проварені шви дна намету, особливо звернете увагу на кутові шви. Грамотно проклеїти їх не просто, багато фірм економлять на цій операції.
Дуги наметів 
Дуги на наметах виготовляються з скловолокна і епоксидних смол (позначаються в описах як фібергласс або скловолокно) або з алюмінієвих сплавів різної якості. Найбільш поширені марки 7075, 7001 з АМГ (алюмінієво-магнієвий сплав) корейського виробництва, вони використовуються в якісних наметах; 7178, 6061 - вимагають анодування; російські марки Д16Т і В95 не витримує конкуренція і поступово заміщаються іншими сплавами. Окрім марки сплаву серйозні фірми указують його «твердість». Позначення 7075-Т9 і 7075-Т6 розрізняються тим, що в першому випадку використовується міцніший сплав. Фібергласс важче за алюмінієві сплави приблизно в 1,5 разу.
Крім того, він не переносить великих перепадів температур і не підлягає ремонту. Якщо така дуга зламалася, потрібно шукати нову. Алюмінієві дуги можна відремонтувати в похідних умовах.
.
Зчленування дуг також бувають разниє. Внутрішня втулка меншого діаметру може кріпитися до дуги за допомогою накерніванія або клею. Іноді зчленування дуг здійснюється шляхом розвальцьовування. Мінімальний люфт і максимальна міцність з'єднання у дуг з клеєним перехідником
Важливі дрібниці 
Нитки повинні бути міцніше за тканину, не гнити і не руйнуватися під дією сонячних променів.
Люверси повинні бути латунними, а не залізними (це місце в наметі завжди вологе).
Блискавки - украй надійними - довіртеся японській марці YKK.
Протівомоськітная сітка - з маленькими осередками.
Силова пластикова фурнітура надійніша - довіртеся Duraflex або Nexus.
Стропи - легкими і міцними. Вони повинні легко проходити через регулювальні пряжки.
Шнури для штормових відтяжок повинні бути міцними і тонкими, а також помітними в темноті і вдень.
Кілочки - легкими і міцними, такими, що не гнуться. Бажано, щоб вони не проверталися в грунті, тобто мали б не круглий профіль.
Бажаю вам вдалої покупки, і скоріше тікайте, виїжджайте, відлітайте з міста в лоно матері природи, туди, де ми стаємо її дітьми - справжніми людьми.
NORMAL
Огляд Наметів Яку ж купити
Основна спеціалізація компанії NORMAL - виробництво каркасний-дугових наметів. Десятирічний досвід успішної виробничої діяльності забезпечує відмінна якість виробів при високих характерис_-тиках і щодо невисоких цінах. Сучасні імпортні матеріали, передові технології, досвідчений персонал і могутня виробнича база вивели фірму в лідери серед російських виробників якісних наметів для сімейних подорожей і екстремальних походів, тривалих експедицій і гірських сходжень.
Трубадур 3 
Класичний намет з великим тамбуром для будь-яких походів. Тент: Taffeta PU. Внутрішній намет з дихаючого нейлону. Дно: нейлон Oxford PU. Всі шви тенту і дна проклеєні. Каркас: авіаційний алюміній 7075Т6. Металлополімерная фурнітура. Достатня вітростійкість . Вхід внутрішнього намету оснащений протівомоськітной сіткою. Тент з системою вентиляції, що ослабляє утворення конденсату.
Ціна: $161.
Огляд Наметів Яку ж купити 3 Огляд Наметів Яку ж купити 4,0/4,5кг.
Огляд Наметів Яку ж купити 4000/4000мм.
Ладога 3 
Класичний намет з двома входами і двома тамбурами для будь-яких походів. Тент: Taffeta PD. Внутрішній намет: "дихаючий" нейлон. Дно: нейлон Oxford PU. Всі шви тенту і дна проклеєні. Каркас: авіаційний алюміній 7075Т6. Металлополімерная фурнітура. Висока вітростійкість. Входи внутрішнього намету оснащені протівомоськітной сіткою. Тент з системою вентиляції, що ослабляє утворення конденсату.
Ціна: $151.
Огляд Наметів Яку ж купити 3 Огляд Наметів Яку ж купити 3,9/4,1кг.
Огляд Наметів Яку ж купити 4000/4000мм.
Лотос 2 
Класичний намет з тамбуром для походів нормальної і підвищеної категорій складності. Тент: Taffeta PU. Внутрішній намет: "дихаючий" нейлон. Дно: нейлон Oxford PU. Всі шви тенту і дна проклеєні. Каркас: авіаційний алюміній 7075Т6. Металлополімерная фурнітура. Висока вітростійкість. Вхід внутрішнього намету оснащений протівомоськітной сіткою. Тент з системою вентиляції, що ослабляє утворення конденсату.
Ціна: $131.
Огляд Наметів Яку ж купити 2/3 Огляд Наметів Яку ж купити 3,3/3,7кг.
Огляд Наметів Яку ж купити 4000/4000мм.
Діоген 4 
Класичний намет-напівбочка з великим тамбуром і двома входами для будь-яких походів. Тент: Taffeta PU. Внутрішній намет: "дихаючий" нейлон. Дно: нейлон Oxford PU. Всі шви тенту і дна проклеєні. Каркас: авіаційний алюміній 7075Т6. Металлополімерная фурнітура. Висока вітростійкість. Входи оснащені протівомоськітной сіткою.
Ціна: $198.
Огляд Наметів Яку ж купити 4 Огляд Наметів Яку ж купити 3,9/4,7кг.
Огляд Наметів Яку ж купити 4000/4000мм.
Нева 4 
Класична модель з великим і малим тамбурами і двома входами для будь-яких походів. Тент: Taffeta PU. Внутрішній намет: "дихаючий" нейлон. Дно: нейлон Oxford PU. Всі шви тенту і дна проклеєні. Каркас: авіаційний алюміній 7075Т6. Металлополімерная фурнітура. Достатня вітростійкість. Входи оснащені протівомоськітной сіткою. Тент з системою вентиляції, що ослабляє утворення конденсату.
Ціна: $205.
Огляд Наметів Яку ж купити 4 Огляд Наметів Яку ж купити 5,3/5,8кг.
Огляд Наметів Яку ж купити 4000/4000мм.
ALEXIKA
Огляд Наметів Яку ж купити
За 10 років роботи в області виробництва кемпінгового устаткування американська фірма ALEXIKA SPORT GROUP об'єднала самі передові технології в цій області, використовуючи кращі конструкторські рішення і сучасні високоякісні матеріали. Вироби цієї фірми характеризуються підвищеною міцністю, меншою вагою і об'ємом, максимальним захистом і сучасним дизайном.
Rondo 3 
Трекинговая намет.
Внутрішній намет: "дихаючий" поліестер. Пол:150 D Oxford PU 4000 мм. Тент: поліестер 185Т PU 2500 мм. Стійкі: дуги з алюмінієвого сплаву. Шви герметізірованни термоусадочной полімерною стрічкою. Два входи; два тамбури; протівомоськітная сітка; вентиляційні віконця; поличка і кільце для світильника. Розміри: тент(100 + 180 + 100) х 220 х 130 см; внутрішня naлатка- 180 х 220 х 130 див. Розмір в чохлі: 45 х 16 х 17 див. Модифікації. Двомісний намет: вага: 3,1 кг; ціна $146. Чотиримісний намет: вага 3,9 кг;
ціна: $168.
Ціна: $154.
Огляд Наметів Яку ж купити 3 Огляд Наметів Яку ж купити 3,7кг.
Огляд Наметів Яку ж купити 2500/4000мм.
Zamok 3 
Для трекінгу.
Тент: поліестер 185Т PU 2500 мм. Внутрішній намет:"дышащий" поліестер. Пол: 150 D Oxford PU 4000 мм. Стійкі: дуги з алюмінієвого сплаву. Шви герметизовані термоусадочной полімерною стрічкою. Два зручні входи під тент; протівомоськітная сітка; вентиляційні віконця; поличка і кільце для світильника. Розміри: тент- (160 + 205) х 180 х 130 див. Розмір в чохлі: 45 х 15 х 16см. Є 4- місцевий варіант (ціна: $183; вага, кг: 4,1).
Ціна: $167.
Огляд Наметів Яку ж купити 3 Огляд Наметів Яку ж купити 3,8кг.
Огляд Наметів Яку ж купити 2500/4000мм.
Explorer 2 
Екстремальна серія.
Тент: поліестер 185Т PU 2500 мм. Внутрішній намет: "дихаючий" поліестер. Пол: 150 D Oxford PU 4000 мм. Стійкі: дуги з алюмінієвого сплаву. Шви герметизовані термоусадочной полімерною стрічкою. Два входи; два тамбури; снігова спідниця; підвищена вітростійкість: протівомоськітная сітка; вентиляційні віконця; поличка і кільце для світильника. Розміри: тент - (80 +150 +80) х 210 х 115см; внутрішній намет - 150 х 210 х 115 див. Розмір в чохлі: 45 х 19 х 17 див. t
Ціна: $174.
Огляд Наметів Яку ж купити 2 Огляд Наметів Яку ж купити 3,8кг.
Огляд Наметів Яку ж купити 2500/4000мм.
Mirage 3 
Екстремальна серія.
Тент: поліестер 185Т PU 2500 мм. Внутрішній намет: "дихаючий" поліестер. Пол: 150 D Oxford PU 4000 мм. Стійкі: дуги з алюмінієвого сплаву. Шви герметизовані термоусадочной полімерною стрічкою. Два входи; два тамбури; снігова спідниця; підвищена вітростійкість: протівомоськітная сітка; вентиляційні віконця; поличка і кільце для світильника. Розміри: тент - (100 +205 +50) х 200 х 110см; внутрішній намет - 180 х 180 х 110 див. Розмір в чохлі: 45 х 19 х 20 див. t
Ціна: $245.
Огляд Наметів Яку ж купити 3 Огляд Наметів Яку ж купити 5,1кг.
Огляд Наметів Яку ж купити 2500/4000мм.
Maxima 6 
Кемпінговий намет.
Тент: поліестер 185Т PU 2000 мм. Внутрішній намет: "дихаючий" поліестер. Пол: РЕ 10x12,145 г/м2. Стійкі: фібергласовиє дуги 11 мм. Шви герметизовані термоусадочной полімерною стрічкою. Два внутрішні намети; великий загальний тамбур в середині; два входи; три вентиляційні вікна; дві кишені в кожному наметі. Розміри: тент - (220 + 140 + 220) х 220 х 200 см; внутрішня палатка- (160 + 60) х 220 х 200 див. Розмір в чохлі: 68 х 23 х 25 см
Ціна: $207.
Огляд Наметів Яку ж купити 6 Огляд Наметів Яку ж купити 12,5кг.
Огляд Наметів Яку ж купити 2000мм.
По моєму особистому досвіду водного і пішого туризму: у пішака чим менше вага тим проше йти, тому для пішого походу підійде намет двушка з пластиковим каркасом (якщо конесно ви не в горах, для етогого потрібний дюралевий)
Для води намет повинен бути невеликої ваги, невеликого об'єму, з хорошою стійкістю від вологи, дегкой в установці, щоб її і в глуху темряву в одне можна було влегкую поставити. Дуже зручно, коли внутрішній намет, кріпиться до тенту і її можнл не відстібати для установки і розбирання.
Особисто я не розумію сенсу покупки наметів по 10 - 15 тисяч, коли на сьогоднішній день на нашому ринку є намети які нітрохи не поступаються своїм VIP-родичам, проте і стоять дешевше, та і порвати таку менш образливо.
Джерело: gaba.good.ru





Немає коментарів: