31 березня 2010 р.

Ножі

Розмова у нас з Вами піде про туристичні і спортивні ножі, які туристи із задоволенням беруть з собою в походи. Слава богу, що зараз в магазинах величезний вибір, і кожен може підібрати собі ніж до душі. Проте не все так добре, як здається. У наших магазинах і кіосках разом з кращими зразками ножів провідних зарубіжних фірм і вітчизняних виробників, продається маса виробів, яких і ножами те назвати мову не повертається, так «добре» вони зроблені. А відповідати всі ці ножі винні обов'язковим вимогам державного стандарту ГОСТ Р 51501-99, що діє, «Ножі туристичні і спеціальні спортивні. Загальні технічні умови».
Цей стандарт розповсюджується на всі туристичні і спортивні ножі і у тому числі і на імпортні вироби. На вироби, виготовлені саморобним способом (бувають ще такі диваки), розповсюджуються конструктивні і технічні вимоги, встановлені вказаним стандартом, а також види і методи контролю, тільки в частині встановлення і оцінки їх відповідності ножам туристичним і спеціальним спортивним, таким, що відноситься до господарчо-побутових ножів, при проведенні криміналістичних досліджень і експертиз.



Іншими словами, якщо Вас з Вашою самоделкой затримає міліція, то експерт місцевого ОВД зіставлятиме її конструкцію і технічні характеристики з вимогами даного Госту, співпадуть - так і напише, що Ви самі того не знаючи, зробили туристичний або спортивний ніж, який не відноситься до холодної зброї, а навпаки до господарчо-побутових ножів, конструктивно схожих з холодною зброєю. Ви на волі! Такої історії не відбудеться з тим, хто придбав ніж в пристойному магазині. Скажемо м'якше, не повинно відбутися! Хоча Ви ж добре пам'ятаєте слова класика, ким славиться наша держава, крім поганих доріг.
Річ у тому, що при оформленні покупки в пристойному магазині покупцеві вручать сертифікаційні документи, в яких все це записано наперед Органом по сертифікації цивільної і службової зброї і патронів до нього і експертно-криміналістичним центром МВС Росії.

Так, що ж це за ножі? Туристичні і спортивні спеціальні ножі, за визначенням Госту, є предметами туристичного спорядження і призначені для використання в похідних умовах при заняттях оздоровчим і спортивним туризмом, зокрема його спеціальними видами (альпінізмом і водним туризмом), а також окремими видами спорту (наприклад, підводним плаванням, парашутним спортом і т.п.). Туристичні і спортивні спеціальні ножі по своїй конструкції підрозділяються на три типи:

-нескладні нерозбірні (зокрема що трансформуються);

-нескладні розбірні (зокрема із знімними, змінними клинками і предметами);

-складні.

Зустрічаються звичайно оригінальні конструкції туристичних ножів і особливо спортивних ножів, але в основній масі їх конструкції базуються на прототипах доладних і нескладних мисливських ножів, бойових ножів і ножів для виживання, що вражають властивості яких понижені за рахунок технічних характеристик або незначної зміни конструкції. Такі ножі складаються з клинка і рукояті, а також можуть мати хрестовину (напівхрестовину), двосторонній або односторонній обмежувач, підпальцьові виїмки на рукояті, навершие.

Конструкція клинків (форма, маса, розміри, твердість і ін.) цих ножів, а також застосовані для їх виготовлення матеріали повинні мати необхідну для конструктивно схожих з холодною зброєю господарчо-побутових виробів міцність і твердість. ГОСТ забороняє туристичні ножі з кинджальними клинками, допускаючи додаткове заточування на скосі обуха на довжину не більше 1/3 клинка від його вістря, не обмежуючи ступінь такого заточування. Леза клинків ножів крім звичайного заточування можуть мати і спеціальні види заточувань як на всю довжину леза, так і на його частину (наприклад, серрейторную заточування як у ножа «45нн HAI HOCHO» американської фірми «Cold Steel»).
Ножі - для справи

Клинки даних ножів можуть піддаватися додатковій обробці (воронінню, піскоструминній обробці поверхні або її забарвлення, напиленню металами) з метою отримання ефекту противідблиску їх поверхні (наприклад, як у ножа «STORM-NR» іспанської фірми «Manufacturas Muela, S.A.». Твердість клинків даних ножів вказаним Гостом не обмежена.
Наявність у туристичних і спеціальних спортивних ножів конструктивних елементів мисливських ножів (наприклад, як у ножів «235010» фінської фірми «Marttiini», 1121R, 2510R, 6141R, 7100R - 7101R, 7120R - 7122R іспанської фірми «Manufacturas Muela, S.A.»)
Ножі - для справи
Ножі - для справи

забезпечує міцне утримання і безпеку їх використання при виконанні господарських і спеціальних робіт в похідних умовах і при заняттях певними видами спорту, наприклад, для приготування пищи, установки намету, швидкого розрізу вірьовок або строп, очищення поверхні предмету під водою і т.п. Для клинків доладних туристичних і спортивних ножів, а також що розбірних трансформуються і суміщених з ними на одній смузі інструментів (наприклад, пили) в робочому положенні допускається жорстка фіксація, тобто передбачається наявність у них спеціальних пристроїв - фіксаторів (наприклад, як у ножа «V5010НВВ» італійської фірми «Technocut SNC» з торговою маркою «Viper»).
Ножі - для справи
Гостом допускається також і безпружинна фіксація клинків доладних ножів з використанням рамкової конструкції, або конструкції типу «Ballisong» (наприклад, «Метелики» серії 21/35 - 21/38, 21/41, 21/58 і ін. виробництва італійської фірми «Coltellerie F.lli Beltrame F&C, SNC»),

Ножі - для справи
а також інших подібних конструкцій.

Ножі - для справи
Але слід пам'ятати, що стаття 6 закону «О зброї» забороняє оборот ножів типу «Метелик» з довжиною клинка більше 90 мм. ГОСТ зробив виключення тільки для спортивних ножів, так званих «стропорезов», з довжиною клинка більше 90 мм з автоматичною пружинною або іншою конструкцією, що забезпечує швидке витягання клинка прискореним рухом однією рукою і фіксацію його в робочому положенні. Зрозуміло, з яких міркувань це зроблено, коли громадянин падаєте з парашутом, у якого заплуталися стропи, то йому не та закону! Проте у таких ножів, відповідно до Госту повинне бути відсутнім вістря клинка.
ГОСТ допускає до обороту і зовсім прості туристичні і спортивні доладні ножі без жорсткої фіксації клинків в робочому положенні (ножі грибників, багатопредметні доладні ножі, ножі-інструменти і ін. ).

З'єднання клинків з рукоятями, зокрема шарнірні у доладних ножів, що трансформуються, зазвичай достатньо щільні і міцні. У розбірних ножів, зокрема із знімними і змінними клинками, міцність їх кріплення з рукояттю забезпечується спеціальними оригінальними «замками» (наприклад, як у моделі «1095SBT» німецькою фірми «Kai Europe Gmbh» з торговою маркою «Kershaw Knives»),


Ножі - для справи
різьбовими з'єднаннями або іншими пристроями. Зустрічаються конструкції доладних і ножів із знімними змінними клинками і предметами, коли їх можна зафіксувати як в одному, так і в декількох положеннях щодо рукояті (наприклад, під кутом 90є або іншими кутами). Це робиться для того, щоб забезпечити зручність застосування ножа при виконанні різних господарських або спеціальних робіт. Клинки, предмети і пристосування доладних ножів повинні входити гострою частиною в пази рукояті і забезпечувати безпеку при їх застосуванні і носінні, а також не ушкоджуватися іншими предметами і пристосуваннями ножа.
ГОСТ допускає до обороту на території Росії доладні туристичні ножі з клинками, довжина яких перевищує довжину рукояті. Доладна конструкція таких ножів застосована з метою зменшення його загальної довжини для зручності носіння в коротших, ніж у аналогічних по довжині нескладних ножів, піхвах. Рукоять такого ножа, на відміну від аналогічного мисливського або обробного ножа, може не забезпечувати безпеку застосування ножа в складеному стані.

Туристичні і спортивні ножі можуть мати масу додаткових предметів і пристосувань (наприклад, як у ножа риболова «150/3S» італійського підприємства з торговою маркою «LIONsteel»)

Ножі - для справи
побутового (шило, штопор, консервооткриватель; сокира; компас; аптечка; сірники; міцний шнур і т.д. ), і спеціального призначення (заточування у вигляді крюка для швидкої резки вірьовок і строп; пила для дерева, виконана на обуху основного клинка, або у вигляді окремого предмету, що закріплюється на рукояті при необхідності; риболовецькі снасті; викрутка; плоскогубці або круглогубци і ін. ). Всі ці предмети можуть розташовуватися як на рукояті ножа (у її порожнині або на навершиі), так і безпосередньо на клинку, а також хвостовику пластини ножів, що трансформуються, в піхвах або чохлі ножа.
ГОСТ забороняє оборот на території Росії туристичних і спортивних ножів, у яких на клинках є «шокові» «зуби» (виступи і пази), характерні для військової бойової холодної короткоклінкового зброї і призначені для нанесення супротивникові рваних ран для посилення кровотечі.

Найбільш типовою конструкцією рукояті у розбірних і нерозбірних туристичних ножів, виконаних за типом ножів для виживання, є циліндрова порожниста металева (або з інших міцних матеріалів) рукоять, що має рельєфну накатку по зовнішній поверхні. У рукояті може бути хрестовина або обмежувач, або вона може бути виконана без них, це залежить від товщини клинка ножа. На вершие такої рукояті кріпиться до неї за допомогою різьбового з'єднання з череном і закриває її внутрішню порожнину.

Рукоять надійно з'єднується з хвостовиком клинка у нерозбірних ножів (наприклад, зваркою), і різьбовим з'єднанням у розбірних ножів при цьому сполучну гайку розташовують в порожнині рукояті. Така конструкція рукояті забезпечує компактне зберігання в її порожнині відповідних предметів і пристосувань: риболовецьких снастей, аптечки, сірників, сухого спирту і пігулок для знезараження питної води (наприклад, як у туристичного ножа 465. 1000 «JUNGL KING III» підприємства з торговою маркою «AITOR»).
Рукояті туристичних і спортивних ножів можуть виготовлятися з різних природних або синтетичних матеріалів, але всі вони повинні ретельно оброблятися і мати конструкцію, що забезпечує безпеку застосування ножа при виконанні господарських і спеціальних робіт.

Особлива увага в Гості приділена деяким типам спеціальних спортивних ножів. Так, підкреслюючи специфіку ножів для альпіністів, ГОСТ вирішує до обороту ножі з міцними, тонкими і гнучкими клинками (з товщиною клинка не більше 2 мм) без обмеження їх довжини і твердості для розміщення ножа уздовж поясного ременя спортсмена. Велика увага приділена і ножам для підводного плавання, або для аквалангістів. По-перше, для аквалангістів робиться виключення із загального правила, і тому вирішуються до обороту ножі з однолезвійнимі клинками кинджального типу відповідно до технічних вимог, встановлених даним Гостом, які ми детально розглянемо.
По-друге, довжина і товщина клинків ножів аквалангістів і водних туристів, незалежно від їх твердості, можуть перевищувати, передбачені Гостом обмеження в розмірах, якщо конструкція вістря клинків не передбачає можливості завдання вражаючих ударів, що колють, характерних для мисливських ножів, призначених для підводного полювання (наприклад, як у ножа «487. 1780R» іспанського підприємства з торговою маркою «AITOR»).
Ножі - для справи
На місці вістря клинка у таких ножів розміщуються зазвичай робочі частини додаткових інструментів або пристосувань (викрутки, зубила, лопатки, гайкового ключа і т.п.). В цьому випадку навершие ножа робиться таким, щоб ніж витримував удари каменем або молотком при здійсненні яких-небудь демонтажних робіт під водою.


Рукояті цих ножів виготовляються з водостійких матеріалів (гуми, пластмаси і т.п.), часто забарвлених в яскраві кольори для полегшення їх пошуку на дні. Багато фірм використовують для рукоятей ножів аквалангістів, для водного туризму і рибаків легкі водостійкі матеріали, або виготовляють їх з внутрішньою порожниною, заповненою повітрям, для додання їм поплавцевих властивостей і для утримання ножа на поверхні води, або в зваженому перебуванні на глибині.

Туристичні і спортивні ножі виготовляються і в колекційному варіанті з художнім оздобленням, із застосуванням дорогих матеріалів (дамаській сталі на клинки; ріг, срібло і золото для обробки рукояті), а також в малосерійного виконання.

Які ж технічні і криміналістичні вимоги пред'являє ГОСТ до ножів туристичним і спеціальним спортивним, які не відносяться до холодної зброї? Ножі з твердістю клинків вище 25 HRC є господарчо-побутовими ножами і відносяться до конструктивно схожих з холодною зброєю виробів, якщо довжина їх клинків не перевищує 150 мм, а в конструкції рукояті ножа є захисні пристрої, характерні для мисливських ножів, - хрестовини, обмежувачі, підпальцьові виїмки (наприклад, як у ножа «STORM-WR» іспанської фірми «Manufacturas Muela, S.A.»);
Ножі - для справи


і не перевищує 220 мм при їх відсутності, при цьому товщина обуха клинка, яку вимірюють в найбільш товстому місці (наприклад, на п'яті клинка), не повинна бути більше - 2,4 мм. Це основні технічні характеристики, які приймаються експертами-криміналістами при формуванні висновку про не приналежність досліджуваного предмету до холодної зброї. До холодної зброї також не відносяться туристичні і спортивні ножі:

-с твердістю вище 25 HRC і товщиною обуха більше 2,4 мм, якщо довжина їх клинків менше 90 мм (як, наприклад, у ножа «LION ND» підприємства з торговою маркою «LIONsteel» італійської фірми «Tecnocut s.n.c»;
Ножі - для справи


-независимо від довжини і товщини клинків, якщо твердість їх клинків нижче 25 HRC;

-не що мають жорсткій фіксації клинків доладних ножів незалежно від їх довжини і товщини;

-складные ножі з довжиною клинків (за винятком клинків кинджального і стілетного типу), що фіксуються, не більше 105 мм і товщиною обуха до 3,5 мм, з рукоятями «насосного» типу (наприклад, як у ножа «3822» іспанських фірми «Crowning»и багатьох інших фірм, які узяли за зразок ніж «110» американської фірми «Buck Knives»),


Ножі - для справи
а саме: увігнуті на всю довжину рукояті дугоподібної форми з боку, протилежній прямій спинці; з шириною в середній частині не більше 20 мм; з відсутністю обмежувачів і виражених підпальцьових виїмок і із застосуванням при виготовленні матеріалів і технологій їх обробки, що знижують фрикційні властивості рукояті, - метал, дерево і пластмаса і ін., що піддалися шліфовці і поліровці).

Про ножі альпіністів, аквалангістів (з інструментами замість вістря) і стропорези, які також не відносяться до зброї, вже згадувалося.

1 коментар:

ярик сказав...

"Методика криміналістичного визначення..." не являється ніяким ГОСТом! А всього лише рекомендації для внутрішнього користування.