31 березня 2010 р.

Перший нічліг в лісі

Майже кожний з нас одного разу потрапляє в ситуацію, коли перед ним встає перспектива нічлігу на природі без житла. Зазвичай, це досить хвилюючий момент. Сучасному городянинові нелегко відмовлятися від звичного комфорту, а якщо з вами немає досвідченіших товаришів, то перша ночівля може бути зв'язана з цілим комплексом труднощів.
Перш за все, встає питання, що узяти для нічлігу? Задавшись ним, ви швидше за все зупинитеся на комплекті з намету, спального мішка і термоїзолірующего килимка. Це найнеобхідніші речі для організації сну. Для того, щоб вибрати саме те, що вам потрібне, об'їздивши декілька спеціалізованих магазинів або, щоб те, що ви намагаєтеся запозичити у знайомих, не виявилося котом в мішку, не полінуєтеся познайомитися з рекомендаціями провідних виробників по цих групах виробів.

Крім сну, ви не обійдетеся без гарячого живлення. Тут за наявності в окрузі дрів, більшість віддає перевагу багаття. Для багаття потрібні сокири, пила - все в чохлах, устаткування багаття. Для установки казанів над полум'ям їх зазвичай вішають за гачки до розтягнутого сталевому троссику, або ставлять на збирані з металевих деталей таганки. Для розпалювання багать варто прихопити маленькі смужки з оргстекла, що горить при будь-якій вогкості. Краще брати сірники в герметичній упаковці. Для зняття з вогню гарячих казанів зручна брезентова рукавиця.
Якщо дрів не передбачається, палити багаття заборонено або вам по яких те причинам лінь возитися з багаттям і закопченим посудом знайдіть собі відповідний примус або газовий пальник.У будь-якому випадку знадобиться варильний і особистий посуд. Якщо ви один або удвох, то можна сумістити її, обійшовшись армійським казанком, але це не кращий вихід. Для варива пищи найзручніше овальні казани з плоским дном - кани. Такі місткості різного об'єму при транспортуванні вкладаються один в одного на зразок матрьошок. Об'єм необхідний з розрахунку не меншого 0,5 літра на людину. Зазвичай канов використовують два: для чаю і гарячих блюд.
Нова Тур забезпечує свої кани міцним зручним чохлом на блискавці, що захищає решту речей від кіптяви. Зараз в магазинах можна знайти широкий асортимент кухлів і мисок. Хай краще вони будуть зроблені з тонкої нержавіючої сталі. Так легше, міцніше і гігієнічніше. А ось алюмінієва ложка істотно легше сталевою.
Якщо кінчик її ручки загнути гачком, то її зручно вішатиме на багатті троссик і зніматиме з її допомогою гарячі кани. Для великої групи треба узяти алюмінієвий ополоник. З собою беруть господарський ніж, мочалку і мило, фанерку для резки і розкладки продуктів. Сидіти зручно на тих, що надягають на гумці сидушках з м'якої термоїзолірующей "піни".
Ними ж зазвичай роздувають багаття. У дощову погоду зручний груповий тент.
Правильно вибрати місце для нічлігу не просто. Основні чинники при виборі: близькість до джерела чистої води, зручність майданчика, наявність дрів.

Немає коментарів: