31 березня 2010 р.

Рекомендації що до вибору рюкзака

Рюкзак - основний інструмент туриста! 


З розвитком високих технологій ринок туристичного устаткування теж почав перетворюватися. Вже давно зняті з виробництва брезентові намети, ватяні спальні мішки, а рюкзаки типу "боку" використовують тільки дачники для перенесення рясного урожаю з городу. До речі, про рюкзаки зараз і піде мова. Рюкзак - основна місткість туриста, де він зберігає і носить всі свої нехитрі пожитки і інвентар.
На даний момент в Росії є декілька основних виробників і постачальників туристичного устаткування, а також декілька магазинів, торгуючих одиничними екземплярами, зшитими в домашніх умовах туристами-ентузіастами. Ці останні зразки не розглядатимуться, хоча треба віддати належне, що і серед даної продукції зустрічаються вельми непогані зразки.


Вироблювана вітчизняними фірмами або продукція зарубіжних виробників відрізняється від самостійно зшитою постійністю фасону, сучасними високоякісними матеріалами, високою якістю обробки швів і водостійкими просоченнями. Ще одним плюсом промислово виготовленої продукції є те, що при її створенні враховується досвід великої кількості туристів, що побували в самих різних ситуаціях, а не однієї конкретної людини, що шиє рюкзак, як правило, на підставі своїх особистих вражень і під свої конкретні цілі.
Ми розглядатимемо тільки лінійки вироблюваних різними фірмами рюкзаків, оскільки розглянути весь спектр моделей всіх фірм не реально, та це і не потрібно. Постараємося описати основні критерії вибору потрібного для ваших походів рюкзака, які не носитимуть характер повчань, а вже вибирати на підставі наших рекомендацій при покупці будете ви самі. Але перш ніж говорити про конструкції і моделі рюкзаків, скажемо декілька слів про матеріали, з яких вони шиються.

З чого зшитий рюкзак?


На даний момент абсолютно всі рюкзаки шиються з синтетичних тканин. Найпоширенішими серед них є CORDURA і OXFORD, останній має ще одну назву, широко відому в нашій країні, - авізент. Відмінність цих двох матеріалів полягає в тому, що OXFORD м'якше і легше, ніж CORDURA, але при цьому форма рюкзака, коли той не заповнений речами, стає довільною. CORDURA не дозволяє рюкзаку ставати безформним, а так само значно міцніша, ніж її опонент, але при цьому справедливості ради відзначимо, що і дорожча.
Для збільшення міцності OXFORDа було зроблене армування його структури за допомогою кевларових ниток. Матеріал, що вийшов, виявився легшим і міцнішим, ніж CORDURA, але виявився абсолютно непридатним для високогірних сходжень або зимових походів. Справа ще в тому, що CORDURA через свою структуру, що нагадує сітку, погано ковзає по снігу. Тому деякі рюкзаки виготовляють з армованого кевларом OXFORDа, а місця, які найймовірніше при падінні рюкзака опиняться в зіткненні з снігом, виготовляють з CORDURA.

Хоча, справедливості ради, відзначимо, що всі фірми, що шиють рюкзаки, прагнуть виготовляти їх з суцільного полотнища - будь-який шов потенційно може розірватися в самий невідповідний момент. Але всі матеріали мають своє застосування. Окрім своєї структури, кожен матеріал характеризується щільністю, так, наприклад, CORDURA 500 в два рази менш щільна, чим CORDURA 1000, що говорить про меншу міцність першого (але не в два рази). Точно також можна характеризувати і OXFORD, і будь-який інший матеріал.
Решта всіх матеріалів (типу нейлон і т.п.), рюкзаки з яких можна зустріти на прилавках магазинів, як правило, розраховані на невеликі навантаження або на походи вихідного дня. Тепер перейдемо до опису самих рюкзаків.

Кожному туристові своє! 

По прийнятій на даний момент класифікації всі рюкзаки, що випускаються, підрозділяються на експедиційні, треккинговиє, рюкзаки для ські-туров (лижні прогулянки, гірськолижні види спорту), штурмові і міські.
Кожний з вище згаданих типів рюкзаків призначений для своїх видів туризму. Не можна говорити, що ці призначення і розділення на види строгі, але просто застосування рюкзака іншого типу може виявитися незручним в деяких умовах.
Як ясно з самої назви, експедиційні рюкзаки призначені для закидання туристичних груп і експедицій на початок маршруту, і тому рюкзаки даного типу мають великий об'єм, практично позбавлені зовнішніх додаткових засобів кріплення туристичного інвентаря. Експедиційні рюкзаки вже у свою чергу підрозділяються на рюкзаки з верстатом і на рюкзаки без верстата, що носять назву рюкзаків з анатомічною підвісною системою.

Рюкзак: Станковий або анатомічний? 
Наступними в нашому розгляді будуть рюкзаки для ські-туру і штурмові. Ці рюкзаки вже носять вузько спеціалізований характер. Ськітуровськіє рюкзаки, як писалося вище, призначені для одно-двухдневних прогулянок на лижах, занять сноубордом або гірськими лижами. Ці рюкзаки мають широке сервісне оснащення, призначене для забезпечення комфорту туриста в будь-якій ситуації, що виникає під час занять даним спортом. При цьому усередині даного виду рюкзаків існує свій підрозділ на рюкзаки для сноуборду, для гірських і рівнинних лиж. Таке розділення продиктоване різними способами кріплення інвентаря на зовнішній системі кріплень рюкзака. Опишемо характерні риси рюкзаків даного вигляду.

По-перше, у всіх рюкзаків даного типу є поясний ремінь. По-друге, рюкзаки мають невеликий об'єм - приблизно 20-40 літрів, іноді розділені на два незалежні відділення. По-третє, рюкзаки обладналися спеціальними кишенями під лижні палиці. У деяких моделях передбачена подача води туристові з фляжки, розміщеної в спеціальній внутрішній кишені рюкзака, по "водопроводу", що проходить по одному з плечових ременів. Треба сказати, що рюкзаки даного вигляду багато оснащені різними кишенями - кишеня для ключів, кишеня для віщої першої необхідності і т.п. Всі ці кишені детально розмальовуються і роз'яснюються в інструкції-ярличку, що додається до рюкзака.
Ще однією річчю, необхідною в рюкзаках даного типу, є наявність сітки або будь-якого іншого пристрою, що кріпиться на рюкзаку з боку підвісної системи і що дозволяє вентилювати спину туриста..


Підвісна система 
Треба сказати, що багато фірм використовують свої власні оригінальні системи, схема зміни положення строп яких може відрізнятися від вищеописаної, а іноді і у однієї фірми їх буває декілька. Відразу скажемо, що як ремінь, так і плечові ремені рюкзака в місцях зіткнення з тілом туриста повинні бути м'якими, тобто усередині них повинен знаходитися якийсь пружний м'який матеріал, який при русі повинен грати роль амортизатора між тілом туриста і рюкзаком, при цьому не змінюючи довжини поясного або плечового ременя. Зазвичай для цих цілей використовується поліетиленова і поліуретанова піна.
Форма плечових ременів повинна бути вигнутою (S - образною) - такі ремені краще лягають на плечі і навіть важко навантажений рюкзак легше нести, тому що ремені не прагнуть зіскочити з плечей. Якщо ж рюкзак не має таких вигинів, то обов'язковим слід визнати наявність на плечових ременях на рівні грудей застібки-карабіна, який примусово зводить разом обидві лямки. Такі нагрудні застібки-фіксатори останнім часом ставляться на всі рюкзаки без виключення. Закінчуючи попередні зауваження з приводу основних деталей рюкзака, хотілося б зупинитися ще на одній речі - це виконані з вуглепластика пряжки і карабіни.
Багато туристів до теперішнього часу вважають, що даний предмет повинен бути металевим, тому що на пряжку доводяться великі навантаження. Так, сталь витримує велику напругу, але і важить вона немало, а в умовах, наприклад, гірського походу, коли кожен грам враховується, зайвий вантаж тільки заважатиме і буквально відчуватиметься, особливо до кінця походу. Тому більшість виробників туристичного спорядження давно перейшли на випуск рюкзаків з углепластіковимі пряжками, які здатні витримувати постійне навантаження в 200 кг
Ви коли-небудь тягали таку тяжкість на собі? Тому ставати ясно, що запасу міцності углепластікових пряжок і карабінів цілком достатньо для будь-яких походів.
Тепер перейдемо до опису інших видів рюкзаків. Але раніше відзначимо, що все з того, що було сказане вище про конструктивні вимоги до рюкзаків справедливо і для цих видів рюкзаків. Ще одним попереднім зауваженням буде те, що всі рюкзаки описуваних нижче видів є рюкзаками з анатомічною підвісною системою.


А Ви знаєте що таке "трекінг"?

   Наступними в нашому описі будуть треккинговиє моделі. Дані рюкзаки призначені для походів в горах від одного базового табору до іншого, вилазок в ліс, на лижах і т.п. З призначення цих рюкзаків виходить, що на них вже з'являються зовнішні засоби кріплення - для вірьовок, карабінів і т.п. в сурмою і спелеотурізме або просто під теплоізоляційний килимок і намет в пішому туризмі. Хотілося б відмітити, що за нашими оцінками, укладання килимка у вигляді "труби" всередину рюкзака для надання красивої форми "з'їдає" 11 літрів об'єму. Тому, вибираючи рюкзак, подумайте, як ви його укладатимете, що ви укладатимете, і в які походи ви ходитимете.
Під зовнішніми засобами кріплення розуміються дві речі: по-перше, пластмасові пластини з прорізами під стропи, і, по-друге, різноманітні петлі із строп, наперед пришиті на рюкзаку (використовуються під льодоруб, карабіни, лижі, вірьовки і т.п.). Об'єм рюкзака, в порівнянні з експедиційними побратимами значно менше - 60-80 літрів.
Ще про що варто згадати у зв'язку з об'ємом - це про ту, що з'являється в рюкзаках даного вигляду внутрішній перегородці, яка є у всіх треккингових рюкзаках, і яка допоможе туристові дістати речі, лежачі в нижній частині рюкзака без зайвих проблем, - під даною перегородкою розміщують ще один "вхід" на блискавці. Річ у тому, що в станкових рюкзаках, використовуваних в піших походах (і треккингових, і експедиційних), така перегородка, що розбиває основне тіло рюкзака на два, є вельми необхідною і, що саме головне, зручною річчю.


Повна підвісна система


Ще одним важливим моментом в кожному рюкзаку є кишені. І якщо рюкзаки з верстатом, можна сказати, цілком складаються з кишень, то в анатомічних рюкзаках кишені є лише невеликим доповненням. Як правило, кишені пришивають до рюкзака з боку, протилежній підвісній системі, і туристи, не замислюючись, напихають в них не найлегші речі. Але таке розташування кишені з важкими предметами веде до порушення центровки рюкзака і, як наслідок, до збільшення навантаження на плечі і м'язи туриста. Це особливо істотно в гірському і пішому туризмі, де доводиться нести великі рюкзаки на великі відстані, при цьому ще піднімаючись вгору.
Тому ідеальним слід визнати розташування кишень з боків рюкзака з рівним по масі їх наповненням. Для багатьох рюкзаків такі бічні кишені просто пристібаються у разі потреби, збільшуючи при цьому загальний об'єм. Якщо ж кишеня все ж таки знаходиться ззаду і бічних кишень не пристебнути, то при укладанні постарайтеся покласти в цю єдину кишеню найлегші речі - ложку, зубну щітку і т.п. кишені, що Пристібаються, часто можна придбати окремо, а іноді вони продаються разом з рюкзаком. Ще одну кишеню розташовують в клапані, що закриває рюкзак зверху. Таке розташування вельми зручно для розташування часто необхідної нісенітниці - не треба нагинатися і все під рукою.


Йдеш на лижню - бери рюкзак!

Наступними в нашому розгляді будуть рюкзаки для ські-туру і штурмові. Ці рюкзаки вже носять вузько спеціалізований характер. Ськітуровськіє рюкзаки, як писалося вище, призначені для одно-двухдневних прогулянок на лижах, занять сноубордом або гірськими лижами. Ці рюкзаки мають широке сервісне оснащення, призначене для забезпечення комфорту туриста в будь-якій ситуації, що виникає під час занять даним спортом. При цьому усередині даного виду рюкзаків існує свій підрозділ на рюкзаки для сноуборду, для гірських і рівнинних лиж. Таке розділення продиктоване різними способами кріплення інвентаря на зовнішній системі кріплень рюкзака. Опишемо характерні риси рюкзаків даного вигляду.
По-перше, у всіх рюкзаків даного типу є поясний ремінь. По-друге, рюкзаки мають невеликий об'єм - приблизно 20-40 літрів, іноді розділені на два незалежні відділення. По-третє, рюкзаки обладналися спеціальними кишенями під лижні палиці. У деяких моделях передбачена подача води туристові з фляжки, розміщеної в спеціальній внутрішній кишені рюкзака, по "водопроводу", що проходить по одному з плечових ременів. Треба сказати, що рюкзаки даного вигляду багато оснащені різними кишенями - кишеня для ключів, кишеня для віщої першої необхідності і т.п. Всі ці кишені детально розмальовуються і роз'яснюються в інструкції-ярличку, що додається до рюкзака.
Ще однією річчю, необхідною в рюкзаках даного типу, є наявність сітки або будь-якого іншого пристрою, що кріпиться на рюкзаку з боку підвісної системи і що дозволяє вентилювати спину туриста.

Вперед, на штурм!


Схожими з ськітуровськімі рюкзаками особливостями володіють штурмові рюкзаки. Призначенням даних рюкзаків є саме штурм вершин і найважчих ділянок маршруту, де важко або не потрібно тягнути з собою весь інвентар. З цими рюкзаками туристи виходять з останнього перед вершиной базового табору піднімаються на вершину і спускаються вниз. Ще одним застосуванням штурмових рюкзаків, як це не дивно, є використання їх туристами-водниками як прогулочні місткості при дослідженні околиць на стоянках. Природно, що об'єм таких рюкзаків не дуже великий, є обширна зовнішня навісна система, поясний ремінь. Ось, напевно, і все чим володіє "штурмовики".

З рюкзаком - в місто!


Ну і залишився найбільший і найпоширеніший вид рюкзаків - міські рюкзаки. Оскільки до даних рюкзаків немає жорстких вимог на оснащеність засобами зовнішнього навішування і виготовлення з якогось певного матеріалу, і тому нам важко радити тут що-небудь через відмінність смаків, фінансових коштів і величезної різноманітності моделей, що випускаються. Єдине, що хотілося б порадити при покупці міського рюкзака - це те, що не варто купувати штурмовою або ські-туровській рюкзак для міського застосування.
Річ у тому, що зовнішня навісна система даних видів рюкзаків постійно заважатиме переміщенню по місту, наприклад, в транспорті, постійно чіпляючись петлями або іншими засобами кріплення за поручні, людей, крісла.

Немає коментарів: